Comuna Căpuşu Mare, adună pe teritoriul său monumente istorice şi culturale, biserici medievale, arii naturale protejate de interes judeţean.
Instituţii de cult
Arii naturale protejate
Atracţia turistică este sporită de hoteluri, restaurante şi pensiuni. Dintre acestea amintim:
Serviciile de cazare şi masă sunt asigurate în pensiuni turistice sau agroturistice. Majoritatea pensiunilor sunt case ţărăneşti adaptate şi dotate pentru practicarea turismului iar restul sunt vile sau cabane special construite pentru turismul rural. Condiţiile de cazare diferă în funcţie de amenajări şi dotari, existând pensiuni de: 2 flori, 3 flori şi 4 flori.
Indiferent de zona pe care o alegeţi, gazdele vă vor întâmpina cu mâncăruri tradiţionale. Puteţi servi toate cele 3 mese pe zi care sunt asigurate cu produse din producţia proprie.
Un argument puternic în favoarea dezvoltării comunei Căpuşu Mare ca punct de atracţie turistică îl constituie cadrul natural-geografic, pluralitatea formelor de relief, precum şi diversitatea etno-culturală şi viaţa cultural-artistică existentă.
Comuna Căpuşu Mare se situează la confluenţa dintre zona colinară - Dealurile Căpuşului, care este forma de relief preponderentă şi zona montană - Munţii Gilăului; forme de relief care permit drumeţiile şi contopirea cu natura pentru ore în şir, zone care încă nu au fost antropizate, şi care pun la dispoziţia ochiului vizitatorului o mare de verdeaţă şi de sănătate.
Bogăţia reţelei hidrologice face din această zonă, locul ideal pentru recreere şi petrecerea timpului liber. Dintre apele curgătoare cele mai importante amintim Valea Căpuşului, care izvorăşte în apropierea localităţii Mănăstireni şi care traversează comuna de la sud-vest la est, prin localităţile Căpuşu Mare şi Căpuşu Mic, Valea Agirbiciului şi Valea Rişti. De asemenea, Râul Crişul Repede izvorăşte pe teritoriul comunei, având izvorul lângă Hanul Izvorul Crişului.
Alte atractii turistice: macrameurile şi obiectele de artizanat.
În comuna Căpuşu Mare sunt aproximativ 200 de asociaţii familiale care prestează activităţi de artizanat, iar obiectele care ies din mâinile lor sunt cerute peste tot în lume, existând comenzi ferme, unele din partea unor magazine renumite. La stradă, aproape în faţa fiecărei case se găsesc mici magazine, unde nevestele meşterilor vând macrameuri pentru mese de 12 persoane, broderii pe cânepă, table de şah cu piese sculptate, coşuri, mese şi fotolii din nuiele, obiecte de uz casnic cioplite în lemn, vaze din lut. Izbutite din punct de vedere estetic şi tehnic, macrameurile se adaptează cu precădere interiorului, marcând mobila printr-un accent de lumină şi gingăşie.
Galerie Foto
Carte de oaspeți